Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het virus herpes simplex.
Er zijn 2 types herpes simplex, HSV-1 en HSV-2.
HSV-1 is een herpes die voorkomt rond de mond en meestal op de lippen, de zogenaamde koortslip.
HSV-2 veroorzaakt genitale herpes.
De eerste besmetting vindt meestal plaats voor de leeftijd van 20 jaar.
Het virus blijft levenslang in het lichaam aanwezig en kan onder sommige omstandigheden weer de kop opsteken. Zo kunnen zonlicht, stress, vermoeidheid, menstruatie, allergie, voeding, het virus activeren en vervolgens ziekteverschijnselen veroorzaken.
Naast de met vocht gevulde, pijnlijk en jeukende blaasjes kan je ook nog last hebben van griepsymptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en koorts.
Tips om koortsblaasjes te vermijden.
- Eet gezond, vermijd te veel suikers of snelle koolhydraten.
- De arginine/lysine verhouding in je lichaam van belang.
In onze voeding zitten eiwitten. Deze eiwitten zijn opgebouwd uit diverse aminozuren. Twee van deze aminozuren hebben effect op het krijgen van een koortslip. Het aminozuur lysine gaat een koortslip tegen, het aminozuur arginine geeft juist meer kans op een infectie. Eet dan ook meer voeding wat rijk is aan lysine en probeer zo weinig mogelijk arginine binnen te krijgen.
L-Arginine zit in voedingsmiddelen als chocola, volle granen, noten en zaden, pinda’s, kokosnoot, haver, gelatine, uien en champignons. Ook knoflook bevat veel arginine.
Voedingsmiddelen met een goede lysine-arginine verhouding zijn de dierlijke eiwitten (vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren), bonen, gierst, avocado, biergist en taugé. Ook de meeste groenten hebben een lysineoverschot ten opzichte van arginine.
Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam.
Er zijn kuren te vinden in de apotheek met een lysine supplement.
- Je kan het immuunsysteem boosten met een Echinacea kuur, vlierbessen en vitamine C.
Onze koortsliproller voorkomt de ontwikkeling van een koortslip.
Je kan deze bij de minste prikkeling al aanbrengen op je lippen.
De ingrediënten zijn zuiver plantaardig (eetbare kwaliteit) waaronder;
- neem olie
- 3 dubbel maceraat van goudsbloem
- gefractioneerde kokosolie
- etherische olie van ravintsara, tea tree en pepermunt
Neemolie
Koudgeperste olie uit de zaden van de neemboom (India).
Neemolie is ontstekingsremmend, schimmeldodend, jeukverlichtend, anti-parasieten, insecticide, huidregenerend en huidverzorgend bij huidontsteking, wonden, zweren.
Verzachtend bij huidaandoeningen zoals psoriasis, koortslip, eczeem en schimmel, in een verhouding van ⅛ of 12,5 % (bijvoorbeeld : ca. 5 ml op 40 ml basisolie)
Maceraat van goudsbloem
Een maceraat maak je door kruiden of bloemen op olie te laten trekken. De plantendelen geven gedurende 4 tot 6 weken hun vet oplosbare stoffen af, waardoor een hoogwaardige kruidenolie ontstaat. Gebruik voor de bereiding van een kruidenolie het liefst gedroogde kruiden of bloemen.
Zorg dat alle blaadjes onder de olie staan en zet op een zonnige, warme plek, zoals op de vensterbank. Schud iedere dag.
Droge bloemblaadjes genieten de voorkeur maar als je met verse blaadjes werkt, schroef de pot dan niet dicht maar laat hem open en span er een neteldoek over. Zo kan het vocht ontsnappen.
Om te schudden, schroef je de dop er eventjes weer op.
Na een 6 tal weken kan je de blaadjes eruit zeven en is het maceraat klaar.
Bewaar verder in een koele, donkere plaats.